![Jak na domácí jablečný mošt?](https://agf-online.cz/image/cache/catalog/12.9.-800x800.png)
Autor: Luboš Burda
12.09.2023
Jak na domácí jablečný mošt?
Věděli jste, že 21. října je Mezinárodní den původních odrůd jablek? A jak jinak ho oslavit než výrobou poctivého domácího moštu. Pojďte se s námi podívat, jak na to.
Příprava
Důležitý, jako u všech receptů, je výběr vhodných surovin. Zde pro nás bude důležité sledovat zralost jablek. Vždy vybíráme jablka zralá s černými či načernalými peckami. Využít můžete také spadaná, poškozená od škůdců či napadená strupovitostí. Rozhodně se ale nesmí použít ovoce nahnilé, které by nepříznivě ovlivnilo chuť moštu. Jablka omyjeme a přesouváme se na další část – drcení.
Průběh
Umytá jablka nadrtíme. Při větším množství ovoce využijeme drtič, který se na trhu objevuje ve dvou variantách – elektrický a mechanický. S elektrickým je práce velice jednoduchá, pouze zapneme mlýnek a přes násypku vkládáme ovoce. Drtič si jinak se vším poradí sám. U mechanického je zapotřebí využít trochu vlastní síly, výhodou ovšem je, že nemusíme vyhledávat místo s přístupem k elektrické energii. Drtíme se slupkou i s jadřincem.
Jakmile máme ovoce nadrcené, přesouváme se co nejdříve k lisu, abychom zabránili oxidaci a tmavnutí šťávy. K lisování využíváme dřevěný lis. Lisy se liší především maximální kapacitou zpracovávaného ovoce. Rozmyslete tedy dobře, jaký objem pro Vás bude optimální. Vylisovanou šťávu zachytíme do čistých nádob a následně ji uložíme do chladného prostředí, kde vydrží maximálně týden, tudíž není třeba otálet s dalším postupem.
Chladný mošt přelijeme do lahví dle našeho výběru, neplníme je ovšem až po okraj kvůli následné konzervaci, při zahřívání se totiž objem tekutiny zvětší.
Konzervace
Lahve máme naplněné, a tak se můžeme přesunout ke konzervaci. Zde máme dvě varianty, jak při zavařování postupovat. Dbejte však zvýšené opatrnosti. Oba postupy uvažují manipulaci s předměty, které mají vysokou teplotu.
U první možnosti využijeme velký zavařovací hrnec, do kterého naskládáme láhve s moštem, a následně zalijeme vodou až k hrdlům lahví. Takto připravený hrnec dáme na plotýnku a budeme sledovat teplotu vody. Jakmile teplota dosáhne 75–80 °C, lahve vyndáme, uzavřeme zátkami a položíme do vodorovné polohy.
Druhá možnost spočívá v zahřívání moštu. V momentě, kdy mošt dosáhne teploty 85 °C, ho odstavíme z plotýnky a začneme plnit čisté a horké lahve. Horké lahve napomáhají sterilování, a navíc se vyhneme riziku, že nám po nalití horkého moštu prasknou. Následně uzavřeme zátkami a položíme na bok.
A máme hotovo
Jak vidíte, příprava moštu není zas tak složitá, jak se možná zdá. Tak neváhejte a pusťte se do zpracování přebytků z Vaší zahrady i Vy. Věříme, že si pochutnáte.
Další články
![Jak vyrobit past na kunu?](https://agf-online.cz/image/cache/catalog/295%20(1)-800x800.png)
26.07.2024
Jak vyrobit past na kunu?
Kuny bývají velice často nežádoucími hosty ve stodolách, staveních, ale také v autech. Jedná se o chytrá zvířata, která jsou také rychlá, což nám značně ztěžuje jejich odchyt. Pokud se Vás návštěva kuny týká a nechcete využít drastičtější metody, můžete si vyrobit vlastní past na kuny. Pojďte se s námi podívat, jak takovou efektivní past vytvořit.
![Jak se zbavit čmelíků u slepic?](https://agf-online.cz/image/cache/catalog/hfrrfh-800x800.png)
24.07.2024
Jak se zbavit čmelíků u slepic?
Čmelík kuří je drobný parazit, který napadá drůbež, ale také holuby a další ptactvo. Jeho přítomnost v chovu může způsobovat značné problémy, dá se s nimi ovšem účinně bojovat. Podívejte se s námi na několik praktických rad, jak se zbavit čmelíků v kurníku a jak předcházet jejich opětovnému výskytu.
![Kolik vajec snese slepice za rok?](https://agf-online.cz/image/cache/catalog/slepice777-800x800.png)
22.07.2024
Kolik vajec snese slepice za rok?
Vajíčka jsou nedílnou součástí našich jídelníčků. Není tak divu, že jsou slepičky jedním z nejčastěji chovaných druhů domácích zvířat. Dokážete si ovšem představit, jak takové vejce vzniká a co všechno to obnáší? Jak probíhá snůška u slepic a kolik takových vajíček nám je za rok schopna dát se dozvíte níže. Pokud Vás vývoj kuřete ve vejci neláká, lze slepice chovat i bez kohouta, nicméně kohout zaobírá velmi důležitou ochranářskou a oplozovací funkci.