Jak na domácí jablečný mošt?

Autor: Juraj Korim

12.09.2023

Jak na domácí jablečný mošt?

Věděli jste, že 21. října je Mezinárodní den původních odrůd jablek? A jak jinak ho oslavit než výrobou poctivého domácího moštu. Pojďte se s námi podívat, jak na to. 

Příprava

Důležitý, jako u všech receptů, je výběr vhodných surovin. Zde pro nás bude důležité sledovat zralost jablek. Vždy vybíráme jablka zralá s černými či načernalými peckami. Využít můžete také spadaná, poškozená od škůdců či napadená strupovitostí. Rozhodně se ale nesmí použít ovoce nahnilé, které by nepříznivě ovlivnilo chuť moštu. Jablka omyjeme a přesouváme se na další část – drcení. 

Průběh

Umytá jablka nadrtíme. Při větším množství ovoce využijeme drtič, který se na trhu objevuje ve dvou variantách – elektrický a mechanický. S elektrickým je práce velice jednoduchá, pouze zapneme mlýnek a přes násypku vkládáme ovoce. Drtič si jinak se vším poradí sám. U mechanického je zapotřebí využít trochu vlastní síly, výhodou ovšem je, že nemusíme vyhledávat místo s přístupem k elektrické energii. Drtíme se slupkou i s jadřincem. 


Jakmile máme ovoce nadrcené, přesouváme se co nejdříve k lisu, abychom zabránili oxidaci a tmavnutí šťávy. K lisování využíváme dřevěný lis. Lisy se liší především maximální kapacitou zpracovávaného ovoce. Rozmyslete tedy dobře, jaký objem pro Vás bude optimální. Vylisovanou šťávu zachytíme do čistých nádob a následně ji uložíme do chladného prostředí, kde vydrží maximálně týden, tudíž není třeba otálet s dalším postupem. 


Chladný mošt přelijeme do lahví dle našeho výběru, neplníme je ovšem až po okraj kvůli následné konzervaci, při zahřívání se totiž objem tekutiny zvětší. 

Konzervace

Lahve máme naplněné, a tak se můžeme přesunout ke konzervaci. Zde máme dvě varianty, jak při zavařování postupovat. Dbejte však zvýšené opatrnosti. Oba postupy uvažují manipulaci s předměty, které mají vysokou teplotu. 


U první možnosti využijeme velký zavařovací hrnec, do kterého naskládáme láhve s moštem, a následně zalijeme vodou až k hrdlům lahví. Takto připravený hrnec dáme na plotýnku a budeme sledovat teplotu vody. Jakmile teplota dosáhne 75–80 °C, lahve vyndáme, uzavřeme zátkami a položíme do vodorovné polohy. 


Druhá možnost spočívá v zahřívání moštu. V momentě, kdy mošt dosáhne teploty 85 °C, ho odstavíme z plotýnky a začneme plnit čisté a horké lahve. Horké lahve napomáhají sterilování, a navíc se vyhneme riziku, že nám po nalití horkého moštu prasknou. Následně uzavřeme zátkami a položíme na bok. 

A máme hotovo

Jak vidíte, příprava moštu není zas tak složitá, jak se možná zdá. Tak neváhejte a pusťte se do zpracování přebytků z Vaší zahrady i Vy. Věříme, že si pochutnáte.

Další články

Hmyzí hotel

02.10.2023

Hmyzí hotel

Hmyzí hotel je vhodným ubytováním pro všechen užitečný hmyz jako jsou včely samotářky, kterých u nás žije až 600 druhů, berušky, které požírají škodlivý hmyz, nebo třeba motýli, jejichž larvy také likvidují nezvané hosty. V domečku mohou přečkat zimu a využít ho jako hnízdiště.

Přečíst článek
Jak pečovat o kočku v bytě

28.09.2023

Jak pečovat o kočku v bytě

Přemýšlíte o koupi domácího mazlíčka, ale máte strach, že nebude v bytě spokojený? Kočka vypadá nenáročně, ale také má své potřeby, o kterých dost často páníčci neví. Nestačí koupit pelíšek a doufat, že to je vše, co potřebuje. Pro správný vývoj a spokojenost je třeba kočičce věnovat speciální péči.

Přečíst článek
Automatická dvířka, pomocník pro bezpečí vaší drůbeže

25.09.2023

Automatická dvířka, pomocník pro bezpečí vaší drůbeže

Také znáte ve Vašem okolí někoho, kdo zapomněl zavřít slepice, v noci mu do kurníku přišla nezvaná návštěva a ráno na něj čekalo nemilé překvapení? Především v nočních hodinách se kur domácí vystavuje značnému nebezpečí a automatická dvířka jsou skvělým pomocníkem, který Vám může dost zásadně usnadnit chov. Otevírání a zavírání dvířek lze zcela přizpůsobit slepicím a jejich návykům. Respektive vybrat si můžete hned z několika variant.

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.