SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI JSME KAPACITU SKLADU A EXPEDICE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA ZBOŽÍ SKLADEM EXPEDUJEME DO 48 HODIN.
Jak na domácí jablečný mošt?

Autor: Luboš Burda

12.09.2023

Jak na domácí jablečný mošt?

Věděli jste, že 21. října je Mezinárodní den původních odrůd jablek? A jak jinak ho oslavit než výrobou poctivého domácího moštu. Pojďte se s námi podívat, jak na to. 

Příprava

Důležitý, jako u všech receptů, je výběr vhodných surovin. Zde pro nás bude důležité sledovat zralost jablek. Vždy vybíráme jablka zralá s černými či načernalými peckami. Využít můžete také spadaná, poškozená od škůdců či napadená strupovitostí. Rozhodně se ale nesmí použít ovoce nahnilé, které by nepříznivě ovlivnilo chuť moštu. Jablka omyjeme a přesouváme se na další část – drcení. 

Průběh

Umytá jablka nadrtíme. Při větším množství ovoce využijeme drtič, který se na trhu objevuje ve dvou variantách – elektrický a mechanický. S elektrickým je práce velice jednoduchá, pouze zapneme mlýnek a přes násypku vkládáme ovoce. Drtič si jinak se vším poradí sám. U mechanického je zapotřebí využít trochu vlastní síly, výhodou ovšem je, že nemusíme vyhledávat místo s přístupem k elektrické energii. Drtíme se slupkou i s jadřincem. 


Jakmile máme ovoce nadrcené, přesouváme se co nejdříve k lisu, abychom zabránili oxidaci a tmavnutí šťávy. K lisování využíváme dřevěný lis. Lisy se liší především maximální kapacitou zpracovávaného ovoce. Rozmyslete tedy dobře, jaký objem pro Vás bude optimální. Vylisovanou šťávu zachytíme do čistých nádob a následně ji uložíme do chladného prostředí, kde vydrží maximálně týden, tudíž není třeba otálet s dalším postupem. 


Chladný mošt přelijeme do lahví dle našeho výběru, neplníme je ovšem až po okraj kvůli následné konzervaci, při zahřívání se totiž objem tekutiny zvětší. 

Konzervace

Lahve máme naplněné, a tak se můžeme přesunout ke konzervaci. Zde máme dvě varianty, jak při zavařování postupovat. Dbejte však zvýšené opatrnosti. Oba postupy uvažují manipulaci s předměty, které mají vysokou teplotu. 


U první možnosti využijeme velký zavařovací hrnec, do kterého naskládáme láhve s moštem, a následně zalijeme vodou až k hrdlům lahví. Takto připravený hrnec dáme na plotýnku a budeme sledovat teplotu vody. Jakmile teplota dosáhne 75–80 °C, lahve vyndáme, uzavřeme zátkami a položíme do vodorovné polohy. 


Druhá možnost spočívá v zahřívání moštu. V momentě, kdy mošt dosáhne teploty 85 °C, ho odstavíme z plotýnky a začneme plnit čisté a horké lahve. Horké lahve napomáhají sterilování, a navíc se vyhneme riziku, že nám po nalití horkého moštu prasknou. Následně uzavřeme zátkami a položíme na bok. 

A máme hotovo

Jak vidíte, příprava moštu není zas tak složitá, jak se možná zdá. Tak neváhejte a pusťte se do zpracování přebytků z Vaší zahrady i Vy. Věříme, že si pochutnáte.

Další články

Jak vyrobit past na kunu?

26.07.2024

Jak vyrobit past na kunu?

Kuny bývají velice často nežádoucími hosty ve stodolách, staveních, ale také v autech. Jedná se o chytrá zvířata, která jsou také rychlá, což nám značně ztěžuje jejich odchyt. Pokud se Vás návštěva kuny týká a nechcete využít drastičtější metody, můžete si vyrobit vlastní past na kuny. Pojďte se s námi podívat, jak takovou efektivní past vytvořit. 


Přečíst článek
Jak se zbavit čmelíků u slepic?

24.07.2024

Jak se zbavit čmelíků u slepic?

Čmelík kuří je drobný parazit, který napadá drůbež, ale také holuby a další ptactvo. Jeho přítomnost v chovu může způsobovat značné problémy, dá se s nimi ovšem účinně bojovat. Podívejte se s námi na několik praktických rad, jak se zbavit čmelíků v kurníku a jak předcházet jejich opětovnému výskytu. 

Přečíst článek
Kolik vajec snese slepice za rok?

22.07.2024

Kolik vajec snese slepice za rok?

Vajíčka jsou nedílnou součástí našich jídelníčků. Není tak divu, že jsou slepičky jedním z nejčastěji chovaných druhů domácích zvířat. Dokážete si ovšem představit, jak takové vejce vzniká a co všechno to obnáší? Jak probíhá snůška u slepic a kolik takových vajíček nám je za rok schopna dát se dozvíte níže. Pokud Vás vývoj kuřete ve vejci neláká, lze slepice chovat i bez kohouta, nicméně kohout zaobírá velmi důležitou ochranářskou a oplozovací funkci. 

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.