V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem?

Autor: Juraj Korim

09.02.2024

V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem?

Říká se, že je margazín pouze lacinou náhražkou másla s takřka nulovou přidanou hodnotou. Co kdybychom vám ale řekli, že obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, které obecně jako lidé strádáme. V novém článku si povíme o zásadních odlišnostech mezi chlazenými výrobky. 

Margarín se lépe maže

Margarín má bezesporu velkou výhodu, a to díky jeho skvělé roztíratelnosti. Prakticky pouze otevřete kelímek s rostlinným tukem a mažete si svůj chléb.

U másla musíte přemýšlet konstruktivněji a nechat jej alespoň pár minut v pokojové teplotě. Změknutí napomůže rozkrájení na drobné kousky.

Složení, chuť a výživové hodnoty

Co je vlastně margarín? Rostlinné máslo nemá samo o sobě žádnou chuť, důležitou roli zde hraje výsledné dochucení a celý proces výroby. I proto platí, že mezi margaríny můžeme pozorovat znatelnější odchylky než u másla, které je vyrobeno převážně z pasterovaného zpracování mléka.

Mezi rozdíly potravin s názvy margarín a máslo dále patří, že máslo oproti své “náhražce” nezahrnuje barviva a konzervační látky. Zpravidla tento mléčný výrobek obsahuje 80 a více procent tuku. Ve srovnání s máslem se margíny skládají z menšího množství a kalorií, zatímco máslo se může chlubit látkami prospívajícími imunitě. 

V minulosti se mluvilo o škodlivém složení margarínů, což se během let změnilo. V současnosti dostupné produkty již obsahují mnohem více nenasycených mastných kyselin, jež jsou bohaté na vitamíny a minerály. Dokonce se uvádí, že současné rostlinné máslo má přínosnější složení než to klasické, ačkoliv jeho chuť, jak je známo, nelze zaměnit. Je ale potřeba pečlivě vybírat, a to nikoliv na základě ceny výrobku, ale složení a kvality.

Průmyslová výroba

Tušíme, co máte na mysli. Margarín se vyrábí chemicky, kdežto máslo ručně. Bohužel, v dnešní době (až na výjimky) si nemají obě dvě potraviny co vyčítat. Dříve bylo běžné vyrábět máslo pomocí máselnice na výrobu másla, dnes se běžně prodejná mléčná potravina vyrábí taktéž průmyslově.

Využití

V kuchyni mají oba své zastoupení, leč omezené. Margarín použijete nejen jako vrstvu na chléb, přidává se i do pomazánek, krémů a náplní. Máslo má široké uplatnění, a to jako součást těst moučníků, pečiva či komponent krémů, jíšek, nebo například do bramborové kaše. 

Na margarínu rozhodně nesmažte. Rostlinné tuky a margaríny s vysokým obsahem vody nejsou na vysoce tepelnou úpravu stavěné. Vhodné není ani máslo, ačkoliv se běžně na pánvi uplatňuje. Při vyšších teplotách se vytváří nežádoucí karcinogenní sloučeniny.

A co pomazánkové máslo?

Jednoduchá odpověď. Pomazánkové máslo nemá s máslem jako takovým nic společného, jelikož nesplňuje normy pro složení této potraviny. Ačkoliv mu není ubíráno na jeho lahodnosti, správně by se mělo používat označení “pomazánka”.

Rada na závěr

Ať už jste “tým máslo” nebo “tým margarín”, nepodceňujte při výběru jejich složení a raději si připlaťte. Místo másla, uvolňujícího při vysokých teplotách škodlivé látky, použijte ke smažení raději řepkový olej. 

Další články

Jak na sklizeň a zpracování úrody?

14.10.2024

Jak na sklizeň a zpracování úrody?

Je tu podzim, a tak nastává čas sklizně a následného zpracování naší bohaté úrody. Aby byla zajištěna maximální kvalita a trvanlivost plodů naší zahrady, je potřeba mít vše řádně naplánováno a věnovat pozornost správným technikám. Podívejte se s námi, jak úrodu zpracovat, aby si uchovala své výživové hodnoty a chuť po co nejdelší dobu. 

Přečíst článek
Jak poznat, že je slepice nemocná?

09.10.2024

Jak poznat, že je slepice nemocná?

Zdraví slepiček je klíčové pro každého správného chovatele, a proto je důležité vědět, jak rozpoznat příznaky nemocí slepic a jak zajistit, aby Vaše slípky byly zdravé. V tomto článku se podíváme na to, jak identifikovat nemocné slepice, jaké jsou nejčastější nemoci a jak správně přistupovat k prevenci a léčbě.

Přečíst článek
Jak na podzimní péči o ovocné stromy a keře?

02.10.2024

Jak na podzimní péči o ovocné stromy a keře?

Podzim je tu a přípravy na zimu vrcholí. Celá zahrada společně se všemi stromky a keři se pomalu ukládá k zimnímu spánku. A tak nesmíme zapomenout podzimní zahradu včas přichystat, aby se na jaře vše probudilo v plné kráse. Jak ale zajistit dobrý růst a bohatou úrodu stromů a keřů v následujícím roce? Pojďte se s námi podívat, jaké důležité kroky zahrnuje podzimní péče o tyto dřeviny.

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.