Autor: Pavel Frček
06.09.2024
Tajemství úspěšné sklizně
Srpen je pro zahrádkáře charakteristický radostným obdobím sklizně, ale také námahou a spoustou práce. Zahrady se začínají plnit čerstvým ovocem a zeleninou, které čekají na sklízení a jejich následné zpracování. Díky tomu je tento poslední letní měsíc také ve znamení hojnosti. Avšak ani na zahradách těch nejzkušenějších zahrádkářů nevypadají věci vždy tak dokonale, jak si myslíme.
Připravili jsme si proto pro vás ty nejefektivnější tipy a triky, díky kterým se vyhnete častým problémům při sběru ovoce a zeleniny. Pojďme se jim konečně nadobro vyhnout a užít si zaslouženou odměnu v krásné a zdravé zahradě.
Správné zavlažování
Ať už na zahradě pěstujete ovoce, zeleninu nebo obojí současně, pro šťavnaté a bohaté plody je nezbytná pravidelná zálivka. Pokud si nejste jisti, kdy vaše rostliny potřebují zalít, můžete to zjistit odhrnutím asi 10 cm zeminy na povrchu. Pokud je pod ní sucho, je třeba se pustit do zavlažování zahrady.
Ochrana před škůdci
Účinným způsobem, jak chránit své plodiny před různým zahradním škůdcům, je aplikace vhodných postřiků a samozřejmě i průběžná kontrola zahrady.
V období dešťů se také zvyšuje riziko výskytu škůdců na zahradě. Jedním z nich je například moniliová hniloba, která poškozuje dozrávající plody peckovin a jádrovin. Je proto nutné preventivně odstraňovat napadené plody a větvičky, omezit pěstování náchylných odrůd a zajistit jejich ošetření vhodnými přípravky. Šedá hniloba je specifický druh plísně, která napadá zejména hrozny od nezralých až po plně zralé plody. Proti této nákaze je účinné dobré ošetření zóny hroznů.
V tomto období je také důležité mít na paměti postřik proti obaleči jablečnému u jabloní a kontrolovat výskyt svilušek, molic, ploštic a dalších škůdců na zelenině nebo ovoci, vyskytujících se nejčastěji za vlhkého počasí. Šířit se mohou také houbové choroby, kvůli kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost a dávat pozor na snadno náchylné plodiny.
Pravý čas ke sklizni
Kdy začít se sklizní? Při sběru ovoce a zeleniny si dejte pozor na to, že některé se sklízejí plně zralé a některé ještě před jejich dozráním.
Příkladem zeleniny, která nesmí být přezrálá, jsou cukety, hrášek, kukuřice cukrová či fazolové lusky, které se sklízejí dokonce nezralé. Naopak rajčata, papriky, nebo dýně se musí sklízet až v plné zralosti. Jablka, hrušky, švestky, angrešt a další ovoce je třeba vždy sklízet zralé, ale ne přezrálé.
Další články
10.09.2024
Jak chovat morče?
Morče je díky své povaze a menším nárokům na péči oblíbeným domácím mazlíčkem mnoha lidí. I tak je ale důležité znát zásady, které by měl dodržovat každý při chovu morčat. Pojďte se s námi podívat na základy péče, které zajistí, že morče bude zdravé a šťastné.
06.09.2024
Tajemství úspěšné sklizně
Srpen je pro zahrádkáře charakteristický radostným obdobím sklizně, ale také námahou a spoustou práce. Zahrady se začínají plnit čerstvým ovocem a zeleninou, které čekají na sklízení a jejich následné zpracování. Díky tomu je tento poslední letní měsíc také ve znamení hojnosti. Avšak ani na zahradách těch nejzkušenějších zahrádkářů nevypadají věci vždy tak dokonale, jak si myslíme.
04.09.2024
Můžou se domácí mazlíčci v létě spálit?
Léto přináší plno radostí a zážitků. Krom toho ale také různá rizika spojená s horkem. A to nejen u nás, ale také u našich domácích mazlíčků. Zatímco se my běžně chráníme před slunečním zářením pomocí opalovacích krémů, klobouků a slunečních brýlí, často zapomínáme, že naši mazlíčci mohou být také ohroženi.