Autor: Pavel Frček
19.08.2024
Jaké jsou druhy medu?
Med je blahodárnou potravinou, kterou včely produkují z nektaru květin nebo z medovice. Existuje mnoho druhů medu, které se liší chutí, barvou, vůní a složením v závislosti na původu – zda se jedná o med květový či medovicový. Pojďte se seznámit s nejvyužívanějšími, ale také speciálními, druhy medu a zjistit na co je dobrý med.
Květový med
Květový med, taktéž známý jako nektarový, včely vytvářejí z nektaru květin. Tento med mívá světlejší barvu a sladší chuť, avšak různí se dle druhu květin, z kterých včely nektar sbírají. Květový med také rychleji krystalizuje. To je zapříčiněno složením medu, které obsahuje větší množství jednoduchých cukrů, jako je glukóza a fruktóza.
Akátový med je světlý, téměř průhledný, a má jemnou, nasládlou chuť. Oblíbený je taktéž díky své vůni a chuti po akátových květech. Akátový med má vysoký podíl fruktózy, tím pádem krystalizuje pomalu a zůstává dlouho tekutý.
Lipový med je poměrně vzácný, avšak velice oblíbený druh. Má světlou až jantarovou barvu a výraznou lipovou chuť. Častěji se vyskytuje v kombinaci s lipovou medovicí.
Řepkový med je krásně žlutý, ale velmi rychle krystalizuje. Proto včelaři často přistupují k pastování, tedy ke zpracování medu na jemnou krystalickou hmotu.
Mezi velmi častý druh medu patří med z lučních květin, který obsahuje vícero rostlin. Odborně se proto nazývá také polyflórní med (vícedruhový). Tento typ je vytáčen již v druhé polovině května a mívá velice sladkou chuť. Ke krystalizaci dochází již během pár dnů či týdnů.
Medovicový med
Medovicový med, uživateli spíše známý jako lesní med, je produkován z medovice, což je sladká tekutina, kterou produkují mšice a jiný hmyz živící se mízou stromů. Medovicový med bývá tmavší, často až černý, a narozdíl od květového zůstává velice dlouho v tekuté formě. Kvalitu medu poznáte podle výraznější chuti, vůně a vyššího obsahu minerálních látek. Nevýhodou je horší stravitelnost.
Medovice se získává ze dvou druhů stromů – listnatých a jehličnatých. Nejčastěji se setkáme s medovicovými medy ze smrků a jedlí.
Speciální druhy medu
Mezi méně časté medy bychom mohli zařadit například manukový med, který pochází z květů keře manuka vyskytujícího se především na Novém Zélandu. Tento vzácný druh se vyrábí pouze pár týdnů v roce, když keře kvetou (listopad až leden). Známý je pro své antibakteriální a antioxidační účinky způsobené přítomností látky methylglyoxal. Med má výraznou chuť s hořkým nádechem.
Levandulový med je oblíbený díky své jemné, květinové chuti a vůni. Barva je světle žlutá až světle jantarová. Tento med je často používán v gastronomii a bývá ceněn také pro své antioxidační a protiplísňové vlastnosti.
Med je nenahraditelný přírodní produkt, který nabízí širokou škálu léčivých účinků a také chutí. Každý druh je výjimečný svými jedinečnými vlastnostmi a následným využitím. Proto by rozhodně neměl chybět v žádné domácnosti.
Další články
13.01.2025
Čím krmit lesní zvěř v zimě?
V zimním období chodí spousta z nás do lesa přilepšit zvířátkům a pomoct jim lépe zvládnout chladné dny. Avšak věděli jste, že ne každé přilepšení jim může být opravdu nápomocné? Před přikrmováním zvířat je dobré se domluvit s mysliveckým spolkem, který má na starost náš konkrétní region. Myslivci...
Přečíst článek19.12.2024
Jak vidí různá zvířata?
Zrak je jedním z nejdůležitějších smyslů, který lidem a ostatním tvorům umožňuje orientaci ve světě. A přestože je náš zrak velice dobře vyvinutý, zvířata mají odlišné způsoby vidění, které jsou často dokonalejší než ty naše. Evoluce totiž přizpůsobila zvířecí oči tak, aby jim v přirozeném prostředí poskytovaly maximální výhody. Jak tedy vidí různé druhy zvířat?
18.12.2024
Jaké rostliny jsou toxické pro kočky a psy?
Mnoho lidí, kteří sdílejí svoji domácnost s nějakým domácím mazlíčkem má zároveň rádo i rostliny a pěstují je pro své potěšení a radost. Živá fauna i flora náš život nepochybně obohacuje a zkrášluje. Je však potřeba myslet na to, že z kombinace zvířátek a kytiček mohou pramenit některá nebezpečí.
Přečíst článek