Jak vyrobit med
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

20.06.2024

Jak vyrobit med

Med, výborná a zdraví prospěšná potravina, která se užívá jako přírodní sladidlo a nejen to. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek a aminokyselin, a navíc má antibakteriální účinky. Je to výborný pomocník například při onemocnění dýchacích cest. Proces výroby medu ovšem vyžaduje péči, znalosti a pochopení přírodních cyklů. A tak, než se dostane na Váš stůl, urazí dlouhou cestu.  

Stanoviště

Základem pro úspěšnou produkci medu je výběr vhodného stanoviště, kam umístíte úly. Prostředí by mělo být vybíráno podle dostupnosti květin, daleko od průmyslového znečištění a pesticidů. Správně zvolené místo ovlivňuje chuť a kvalitu.  

Proces výroby medu

Na úplném počátku stojí pilné včelky, které do úlů nosí sesbíraný nektar z květin nebo medovici, sladká šťáva produkovaná drobným hmyzem. Tyto šťávy následně obohatí vlastními enzymy a umístí do váčku, ve kterém je dopraví do svého domova. Zde si nektar přebírají ostatní včelky a ukládají ho do plástů. Následně začíná proces, během kterého tvoří včelí med. Díky vysoké teplotě uvnitř úlu se z nektaru odpařuje voda, kterou včely za pomocí proudu vytvořeného máváním křidélek, odvedou ven z úlu. V momentě, kdy med dosáhl požadované konzistence (obsahuje kolem 18 % vody), včely zakonzervují plástve voskovým víčkem. Takto je nyní chráněn a připraven k vytáčení.  

Sběr a zpracování medu

Klíčovým okamžikem je sběr medu, který vyžaduje pečlivou manipulaci s úly a rámy. Včelař vyjme zavíčkované plásty, které následně pomocí vidličky odvíčkuje. Takto připravené plásty vkládáme do medometu, který za působení odstředivé síly med dostává z plástů ven. Následně stéká ke spodnímu kohoutku, odkud ho stáčíme a filtrujeme od nečistot pomocí dvojitého síta do předem připravených čistých nádob.  

Skladování medu

Med skladujte pečlivě zavíčkovaný, aby bylo zamezeno přístupu vlhkosti. Při vyšším množství vody by totiž mohlo dojít ke kvašení. Umístěte ho nejlépe do suché a tmavé místnosti s maximální teplotou 18 °C. Díky tomuto prodlužujete trvanlivost bez ztráty na kvalitě.  

Testování a kontrola kvality

Kvalita medu je klíčovou vlastností pro včelaře i spotřebitele. Proto je důležité jej pravidelně testovat na jeho čistotu, obsah pylu a další parametry. Kvalitní med splňuje přísné normy a je označen příslušnými certifikáty. 

Med – vitamíny a zdraví prospěšné látky

Med je nejen lahodné sladidlo, ale také zdroj mnoha zdraví prospěšných látek. Obsahuje širokou škálu vitamínů, včetně vitamínů skupiny B a vitamínu C, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu a imunitního systému. Konzumace medu podporuje hojení ran, zlepšuje činnost svalů a srdce. Vitamíny a minerály přítomné v medu mohou také pomoci udržovat zdravou kůži, vlasy a nehty.  

 

Výroba medu je fascinující proces. Přestože moderní technologie včelařům usnadňují práci, základem této činnosti stále zůstává důkladná péče o včely. Ta se ovšem vyplatí, výsledkem je totiž vysoce kvalitní med.  

Další články

Vitamíny pro drůbež

18.10.2024

Vitamíny pro drůbež

Při chovu drůbeže je dobré myslet na to, že pokud chceme dosáhnout maximální užitkovosti, musí být naše drůbež dobře živená, zdravá a spokojená. Většina chovatelů samozřejmě dopřává svým slepičkám, kachnám, husám nebo jiným zástupcům domácí drůbeže vyváženou krmnou dávku, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a kvalitní pravidelně udržované a čištěné chovné zařízení, ale pokud chceme udělat opravdu maximum, je vhodné myslet i na pravidelné doplňování kvalitních vitamínů a minerálů pro nosnice.  Pročtěte si náš článek, kde Vám povíme, jak doplnit slepicím vápník, či jiné vitamíny na které byste neměli zapomenout. 

Přečíst článek
Jak na sklizeň a zpracování úrody?

14.10.2024

Jak na sklizeň a zpracování úrody?

Je tu podzim, a tak nastává čas sklizně a následného zpracování naší bohaté úrody. Aby byla zajištěna maximální kvalita a trvanlivost plodů naší zahrady, je potřeba mít vše řádně naplánováno a věnovat pozornost správným technikám. Podívejte se s námi, jak úrodu zpracovat, aby si uchovala své výživové hodnoty a chuť po co nejdelší dobu. 

Přečíst článek
Jak poznat, že je slepice nemocná?

09.10.2024

Jak poznat, že je slepice nemocná?

Zdraví slepiček je klíčové pro každého správného chovatele, a proto je důležité vědět, jak rozpoznat příznaky nemocí slepic a jak zajistit, aby Vaše slípky byly zdravé. V tomto článku se podíváme na to, jak identifikovat nemocné slepice, jaké jsou nejčastější nemoci a jak správně přistupovat k prevenci a léčbě.

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.