Autor: Juraj Korim
13.02.2024
Jak používat přepuštěné máslo?
Zaujal vás článek “V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem”? Zajisté si pamatujete, že oba tuky není vhodné používat ke smažení. Máme ale dobrou zprávu, existují i jiné alternativy než jen v podobě rafinovaných olejů. Jedním z nich je přepuštěné máslo ghí, mnohdy nazývané jako tekuté zlato. V dnešním článku si povíme více o tom, co je ghí a jaké má například využití.
Elixír zdraví z pravěké Indie
Ačkoliv se zdá, že se s přepuštěným máslem setkáváme až v posledních letech, je pravdou, že historie této pochoutky sahá až 5 tisíc let zpět, a to do pravěké Indie. Indové považovali “ghíčko” za blahodárný prostředek, a my si dnes řekneme, co je k tomu vedlo.
Jak se dělá přepuštěné máslo
Recept na přepuštěné máslo zní poměrně jednoduše. Máslo ghí vznikne převařením klasického másla, kdy z původního mléčného výrobku zbude pouze tuk bez laktózy a mléčných sedimentů.
Uplatnění v kuchyni
Tzv. kouřový bod ghíčka nastává až při teplotě 250 stupňů, což předurčuje potravinu jako skvělý podklad na smažení. Nehrozí zde tak uvolňování nebezpečných karcinogenních toxinů. Ghí sice nemá tak výraznou chuť, jako klasické máslo, stále ale pozitivně ovlivňuje výsledné aroma pokrmu. Přepuštěné máslo nalezne v gastronomii spoustu dalších využití, a to v případě pečení, vaření i studené kuchyně.
Stravitelné pro všechny
Ghí je díky svému procesu výroby zbaveno mléčných bílkovin, mohou si ho tak vychutnat i osoby s intolerancí na laktózu. Kyselina máselná naopak působí protizánětlivě a podporuje trávicí trakt. Přepuštěné máslo na sebe navíc dokáže vázat toxiny, což pozvedne vaši snahu v hubnutí.
Vitamíny nesmí chybět
Očista. Zmizí to špatné a zůstane jen to přínosné. Ač to zní jako fantazie, přepuštěné máslo si skutečně zachovává vitamíny, antioxidanty, hořčík a železo, zatímco je zbavené látek, jež zejména při tepelné úpravě mohou být škodlivé. Ghí dále obsahuje vysoké množství butyrátu, neboli mastné kyseliny s pozitivním účinkem na trávicí systém. Nutriční hodnoty přepuštěného másla tak lze považovat za naprostou bombu.
Jak dlouho vydrží ghí?
Sice se nejedná o cenově dostupný produkt, pokud ale vezmete v potaz jeho prospěšnost a několikaměsíční trvanlivost - v lednici vydrží dokonce rok, stojí jeho nákup za zvážení.
Můžete si ale zkusit vyrobit i domácí ghí máslo. Klasické máslo rozpustíte v kastrolu a necháte chvíli převařovat na mírném plameni. Postupně odeberete mléčnou bílkovinu, přecedíte a máte hotovo! Dejte si ale pozor, abyste tekutinu nepřipálili.
“Bio z bio”
Pokud chcete maximalizovat kvalitu přepuštěného másla při zaručeném původu, nejlepším řešením bude si vyrobit vlastní máslo, jakožto zdroj pro tzv. tekuté zlato.
S využitím máselnice pro výrobu másla si připravíte ten nejlepší mléčný tuk, z kterého část použijete například do krémů, a zbytek na milované ghíčko. A po dnešku, kdy již víte, co je přepuštěné máslo, můžete s radostí školit své příbuzné.
Další články
20.01.2025
Kteří ptáci na zimu odlétají?
Přestože zimy v našem zeměpisném pásmu nejsou příliš kruté, příroda se na příchod tohoto ročního období pečlivě připravuje. Stromy například shazují listí, aby si uchovaly cenné živiny, a zvířata také nezůstávají pozadu. Některé druhy si vytvářejí tukové zásoby, jiné si shromažďují potravu, jako jsou oříšky, šišky, semena nebo plody ovocných a okrasných stromů. Některá zvířata tráví zimu v hibernaci, zatímco jiná migrují za teplem. Tato každoroční cesta za sluncem často znamená překonání stovek tisíc kilometrů.
Přečíst článek17.01.2025
Co dělat na zahradě během zimy?
Zima je obdobím klidu a regenerace, kdy většina rostlin i zvířat omezuje svou aktivitu. To však neznamená, že na zahradě není co dělat. Právě naopak, zimní měsíce nabízejí ideální čas pro přípravu na jaro a provedení prací, které během hektické sezóny zanedbáváme.
Přečíst článek15.01.2025
Proč morčata potřebují dostávat vitamín C?
Tak jako u všech zvířat, i u morčat je potřeba věnovat pozornost jejich stravě, aby byly zajištěny všechny potřebné živiny. Klíčovou složkou pro jejich zdraví je vitamín C. Na rozdíl od některých jiných zvířat, morčata si nejsou schopna sama syntetizovat tento vitamín v těle a musí jej získávat z potravy. Pojďte se s námi na tuto problematiku podívat.
Přečíst článek