Autor: Juraj Korim
13.02.2024
Jak používat přepuštěné máslo?
Zaujal vás článek “V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem”? Zajisté si pamatujete, že oba tuky není vhodné používat ke smažení. Máme ale dobrou zprávu, existují i jiné alternativy než jen v podobě rafinovaných olejů. Jedním z nich je přepuštěné máslo ghí, mnohdy nazývané jako tekuté zlato. V dnešním článku si povíme více o tom, co je ghí a jaké má například využití.
Elixír zdraví z pravěké Indie
Ačkoliv se zdá, že se s přepuštěným máslem setkáváme až v posledních letech, je pravdou, že historie této pochoutky sahá až 5 tisíc let zpět, a to do pravěké Indie. Indové považovali “ghíčko” za blahodárný prostředek, a my si dnes řekneme, co je k tomu vedlo.
Jak se dělá přepuštěné máslo
Recept na přepuštěné máslo zní poměrně jednoduše. Máslo ghí vznikne převařením klasického másla, kdy z původního mléčného výrobku zbude pouze tuk bez laktózy a mléčných sedimentů.
Uplatnění v kuchyni
Tzv. kouřový bod ghíčka nastává až při teplotě 250 stupňů, což předurčuje potravinu jako skvělý podklad na smažení. Nehrozí zde tak uvolňování nebezpečných karcinogenních toxinů. Ghí sice nemá tak výraznou chuť, jako klasické máslo, stále ale pozitivně ovlivňuje výsledné aroma pokrmu. Přepuštěné máslo nalezne v gastronomii spoustu dalších využití, a to v případě pečení, vaření i studené kuchyně.
Stravitelné pro všechny
Ghí je díky svému procesu výroby zbaveno mléčných bílkovin, mohou si ho tak vychutnat i osoby s intolerancí na laktózu. Kyselina máselná naopak působí protizánětlivě a podporuje trávicí trakt. Přepuštěné máslo na sebe navíc dokáže vázat toxiny, což pozvedne vaši snahu v hubnutí.
Vitamíny nesmí chybět
Očista. Zmizí to špatné a zůstane jen to přínosné. Ač to zní jako fantazie, přepuštěné máslo si skutečně zachovává vitamíny, antioxidanty, hořčík a železo, zatímco je zbavené látek, jež zejména při tepelné úpravě mohou být škodlivé. Ghí dále obsahuje vysoké množství butyrátu, neboli mastné kyseliny s pozitivním účinkem na trávicí systém. Nutriční hodnoty přepuštěného másla tak lze považovat za naprostou bombu.
Jak dlouho vydrží ghí?
Sice se nejedná o cenově dostupný produkt, pokud ale vezmete v potaz jeho prospěšnost a několikaměsíční trvanlivost - v lednici vydrží dokonce rok, stojí jeho nákup za zvážení.
Můžete si ale zkusit vyrobit i domácí ghí máslo. Klasické máslo rozpustíte v kastrolu a necháte chvíli převařovat na mírném plameni. Postupně odeberete mléčnou bílkovinu, přecedíte a máte hotovo! Dejte si ale pozor, abyste tekutinu nepřipálili.
“Bio z bio”
Pokud chcete maximalizovat kvalitu přepuštěného másla při zaručeném původu, nejlepším řešením bude si vyrobit vlastní máslo, jakožto zdroj pro tzv. tekuté zlato.
S využitím máselnice pro výrobu másla si připravíte ten nejlepší mléčný tuk, z kterého část použijete například do krémů, a zbytek na milované ghíčko. A po dnešku, kdy již víte, co je přepuštěné máslo, můžete s radostí školit své příbuzné.
Další články
19.11.2024
Jak připravit králíky na zimu?
Přestože jsou králíci poměrně odolná zvířata, zima přináší určité výzvy jak pro ušáky, tak pro nás, jejich chovatele. Aby zimu přečkali ve zdraví a pohodě, je třeba jim připravit vhodné prostředí a vyhnout se tomu, co králíkům vadí. V dnešním článku se podíváme na to, jak se starat o králíka a jak by taková příprava na zimu či péče v chladném počasí měla vypadat.
15.11.2024
Může pes kosti?
Určitě jste někdy slyšeli o tom, že by psi neměli konzumovat kosti. Naopak jiní lidé jsou toho názoru, že kosti psovi neuškodí. Na obojím je trocha pravdy, tak se na společně pojďme podívat jaké kosti může pes konzumovat.
Přečíst článek13.11.2024
Jak ochránit psí tlapky v zimě?
Zimní radovánky milují nejen děti, ale také naši čtyřnozí přátelé. Zároveň ale chladné a mrazivé počasí přináší nepříjemnosti, které se týkají i psích tlapek. Péče o ně je proto neodmyslitelnou součástí těchto mrazivých dnů. Sníh, posypová sůl a teploty pod bodem mrazu mohou způsobit nemalé potíže, jako je podráždění, popraskání nebo bolestivost. Jak tedy v zimě psí tlapky nejlépe ochránit?
Přečíst článek