SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI JSME KAPACITU SKLADU A EXPEDICE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA ZBOŽÍ SKLADEM EXPEDUJEME DO 48 HODIN.
Jak na domácí jablečný mošt?

Autor: Luboš Burda

12.09.2023

Jak na domácí jablečný mošt?

Věděli jste, že 21. října je Mezinárodní den původních odrůd jablek? A jak jinak ho oslavit než výrobou poctivého domácího moštu. Pojďte se s námi podívat, jak na to. 

Příprava

Důležitý, jako u všech receptů, je výběr vhodných surovin. Zde pro nás bude důležité sledovat zralost jablek. Vždy vybíráme jablka zralá s černými či načernalými peckami. Využít můžete také spadaná, poškozená od škůdců či napadená strupovitostí. Rozhodně se ale nesmí použít ovoce nahnilé, které by nepříznivě ovlivnilo chuť moštu. Jablka omyjeme a přesouváme se na další část – drcení. 

Průběh

Umytá jablka nadrtíme. Při větším množství ovoce využijeme drtič, který se na trhu objevuje ve dvou variantách – elektrický a mechanický. S elektrickým je práce velice jednoduchá, pouze zapneme mlýnek a přes násypku vkládáme ovoce. Drtič si jinak se vším poradí sám. U mechanického je zapotřebí využít trochu vlastní síly, výhodou ovšem je, že nemusíme vyhledávat místo s přístupem k elektrické energii. Drtíme se slupkou i s jadřincem. 


Jakmile máme ovoce nadrcené, přesouváme se co nejdříve k lisu, abychom zabránili oxidaci a tmavnutí šťávy. K lisování využíváme dřevěný lis. Lisy se liší především maximální kapacitou zpracovávaného ovoce. Rozmyslete tedy dobře, jaký objem pro Vás bude optimální. Vylisovanou šťávu zachytíme do čistých nádob a následně ji uložíme do chladného prostředí, kde vydrží maximálně týden, tudíž není třeba otálet s dalším postupem. 


Chladný mošt přelijeme do lahví dle našeho výběru, neplníme je ovšem až po okraj kvůli následné konzervaci, při zahřívání se totiž objem tekutiny zvětší. 

Konzervace

Lahve máme naplněné, a tak se můžeme přesunout ke konzervaci. Zde máme dvě varianty, jak při zavařování postupovat. Dbejte však zvýšené opatrnosti. Oba postupy uvažují manipulaci s předměty, které mají vysokou teplotu. 


U první možnosti využijeme velký zavařovací hrnec, do kterého naskládáme láhve s moštem, a následně zalijeme vodou až k hrdlům lahví. Takto připravený hrnec dáme na plotýnku a budeme sledovat teplotu vody. Jakmile teplota dosáhne 75–80 °C, lahve vyndáme, uzavřeme zátkami a položíme do vodorovné polohy. 


Druhá možnost spočívá v zahřívání moštu. V momentě, kdy mošt dosáhne teploty 85 °C, ho odstavíme z plotýnky a začneme plnit čisté a horké lahve. Horké lahve napomáhají sterilování, a navíc se vyhneme riziku, že nám po nalití horkého moštu prasknou. Následně uzavřeme zátkami a položíme na bok. 

A máme hotovo

Jak vidíte, příprava moštu není zas tak složitá, jak se možná zdá. Tak neváhejte a pusťte se do zpracování přebytků z Vaší zahrady i Vy. Věříme, že si pochutnáte.

Další články

Jak na hmyz u hospodářských zvířat ve stáji

16.05.2024

Jak na hmyz u hospodářských zvířat ve stáji

Hmyz a nejčastěji mouchy ve stáji mohou být pro hospodáře a jejich zvířata velkým nepřítelem. Pokud nezačnete proti hmyzu účinně bojovat, hrozí zdravotní problémy, například šíření nebezpečných chorob a ekonomické ztráty. Přestože se hmyzu nadobro nikdy nezbavíte, existuje řada způsobů, jak tento problém úspěšně eliminovat a zamezit tak přemnožení. Zde je několik užitečných tipů, jak na hmyz ve stáji. 

Přečíst článek
Jaké jsou nejčastější nemoci postihující slepice?

15.05.2024

Jaké jsou nejčastější nemoci postihující slepice?

Bohužel, jako každé zvíře, jsou i slepičky náchylné k různým nemocem. Nemocné slepice většinou poznáte snadno. Mezi nejčastější příznaky nemocí slepic se řadí únava, apatie, nechuť k jídlu a snížená snáška vajec. Ve většině případů následuje náhlé úmrtí slepice. Podívejte se s námi na slepice a jejich nemoci, které se nejčastěji vyskytují, a jak jim účinně předcházet.

Přečíst článek
Co nesmí jíst kočka?

14.05.2024

Co nesmí jíst kočka?

Jako majitelé koček poskytujeme našim chlupáčům tu nejlepší péči. Občas jim možná chceme dopřát až tak moc, že jim tím spíše ublížíme. Ne všechno, co chutná nám, je totiž vhodné i pro naše kočičí přátele. Některé potraviny a látky jsou pro kočky nevhodné, nebo dokonce toxické. Co je jedovaté pro kočky?

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.